Evropska komisija je odobrila upis “Livanjskog sira” iz Bosne i Hercegovine u Registar oznaka geografskog porijekla Evropske unije.
“Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir od kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili mješavine oba. Ima blago slatkast okus, koji podsjeća na zrno oraha, a sa starenjem razvija prijatno pikantan ukus. Njegova prepoznatljiva aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potječe od ispaše stoke na jedinstvenoj vegetaciji regije, dajući mlijeku svoj prepoznatljiv karakter – tajnu posebnosti sira”, navodi se u saopštenju.
Sir se proizvodi na području Livna u zapadnoj Bosni i Hercegovini već duže od stotinu godina, koristeći metode koje se prenose kroz generacije. Zajedno sa specifičnim ekološkim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju izuzetan kvalitet i reputaciju ‘Livanjskog sira’, navodi se.
Tako se Livanjski sir pridružuje proizvodima kao što su šampanjac, parmezan i iberijska šunka, kao zaštićeni proizvod u EU.